Sertifikati

IO

IO je brend italijanske kompanije Cleary Group koja se bavi proizvodnjom sredstava za čišćenje i održavanje higijene doma. Kompanija dosta pažnje posvećuje izboru dobavljača za sirovine koje koristi u proizvodnji, stalno nalazi načine da unapredi kako proces proizvodnje tako i same proizvode.

Obuhvata širok asortiman proizvoda za čišćenje domaćinstva. Proizodi za sobom ostavlja izuzetno prijatan miris parfema i dermatološki su testirani.

O bezbednosti samih proizvoda dovoljno govori činjenica da je jedan od direktora popio čašu sredstva za odmašćivanje kako bi dokazao prirodnost i kvalitet sastojaka koje su korišćene u proizvodnji.

 

Winni's  "My mom is eco-friendly... is yours?"

 

„Winni's Naturel“ predstavlja liniju proizvoda za ličnu negu obogaćenu prirodnim i organskim sastojcima biljnog porekla dobijenim iz obnovljivih izvora. Iza imena ovog brenda stoji iskustvo i istraživanje, ali najviše želja da se ponude efikasni proizvodi koji su bezbedni kako za kožu tako i za okolinu.

 

Svi proizvodi ove linije su hipoalergijski i omogućavaju nežnu i blagu negu kože. Formulisani su tako da i oni sa najosetljivijom kožom mogu da ih koriste jer je reakcija kože svedena na minimum. Testirani su na nikl, kobalt i hrom (<0,01ppm). Ne sadrže LES/SLES/SLS i slične sastojke, parabene, tiazolinone, PEG, silikon, EO/PO, hemijske rastvarače i sredstva za zgušnjavanje, boje, 1,4-dioksin, nitrozamine i mnoge druge štetne sastojke. Takođe, ovi proizvodi ne sadrže alergene (sadržaj alergena je ispod 0,01% prema Regulaciji 1223/2009).

 

Svi sufraktanti su sastavljeni od prirodnih sastojaka i na biljnoj bazi su, ne sadrže sulfate koji mogu da izazovu suvoću kože ili kose. Ova linija proizvoda izrađena je po posebnim formulama koje pružaju visoku viskoznost i gustinu, čak i bez upotrebe soli. Konzervansi, koji se takođe mogu naći u hrani, odobreni su svim sertifikatima organske kozmetike i potpuno su biorazgradivi.

 

Madel je među prvim italijanskim kompanijama odlikovan BeECO Absolutely Pure sertifikatom. To je odlikovanje koje stiču one kompanije koje koriste snagu obnovljivih resursa. Unutar svoje organizacione šeme, kompanija Madel pravi boce za Winni's liniju proizvoda sa ciljem da se izbegne rukovanje praznim flašama. Takođe, postrojenja su opremljena sistemom za regulaciju toplog vazduha koji se stvara usled proizvodnog procesa, pa umesto da se otpusti u atmosferu, topao vazduh se koristi za zagrevanje proizvonih postrojenja i skladišta.

Tri osnovna principa koji daju život ‘’zelenoj filozofiji’’ Winni’s proizvoda su:

 

  • PRINCIP ODRŽIVOSTI ŽIVOTNE SREDINE

Pakovanje: Prilikom upotrebe, na prednjoj strani boce postoji upustvo za upotrebu tačne količine proizvoda. Sva pakovanja Winni’s proizvoda su napravljena od reciklirane plastike, a neki proizvodi koriste post-potrošačku recikliranu plastiku. Na polju deterdženata, Madel je bila prva kompanija u Italiji koja je upotrebila eko-refill ili eko-dopunu formata (vrećice koje se koriste za punjenje istih plastičnih boca više puta). To pomaže u očuvanju više od 80% plastike. Pored uticaja na žvotnu sredinu, ove vrećice za dopunu nude potrošačima prednost čuvanja.

Proces izrade: Proizvod koji potrošač pronalazi u supermarketu je finalni rezultat procesa koji započinje u kompaniji koja je smeštena u Kotignoli, malom gradu provincije Ravena. Kompanija koja stoji iza Winni’s brenda se trudi da očuva jedinstven integritet, transparentnost i strast tipičnog italijanskog porodičnog posla.

Sirovine: Svaki proizvod se sastoji od pročišćene vode, aktivnih sastojaka i mirisa. Aktivni sastojci su biljnog porekla (kokos, šećer, cikorija ili pšenica) i glavni su razlog zašto su naši proizvodi tako efikasni. Ovi izvori su obnovljivi i u potpunosti biorazgradivi, a sve sa ciljem da se ono što nam priroda nudi ne iscrpi i ostavi i za buduće generacije.

Mirisi koji se koriste niskog su uticaja na životnu sredinu i kožu, a 90% su biorazgradivi. Jednom kada se mirisi oslobode oni bivaju razbijeni prirodnim mikroorganizmima, i time postaju bezopasni. Winni’s obezbeđuje mirisne proizvode, ali u isto vreme i bez alergena!

Krajnji proizvodi: Nakon upotrebe, svi Winni’s proizvodi bivaju disperzirani u vodi, na taj način brine se za post-potrošački efekat. Testovi se obavljaju kako bi se proverilo da proizvodi nisu toksični za alge, ribu i drugi vodeni svet, kao i to da se biorazgrađuju vrlo brzo. Ovi testovi su standradni i nisu zakonski neophodni, ali ovo je veoma bitna praksa koju Winni’s sprovodi kako bi kompanija bila sigurna da proizvodi koje nude imaju mali uticaj na životnu sredinu.

 

  • PRINCIP DRUŠTVENE ODRŽIVOSTI

Vodeći računa o zdravlju potrošača, nudimo eco-friendly proizvode i proizvode koji su kompatibilni sa određenim tipom kože. Sastojci su biljnog i mineralnog porekla i pažljivo su odabrani.

U cilju osiguravanja upotrebe naših proizvoda kod svih potrošača i da isti budu bezbedni za kožu, proizvodi su testirani u eksternim laboratorijama kako bi se proverila njihova hipoalergičnost, tj. osetljivost kože na teške metale kao što su nikl, hrom i kobalt.

 

  • PRINCIP EKONOMSKE ODRŽIVOSTI

Svakog dana u laboratorijama Madela izvodi se test preformansi tako što se najbolji tradicionalni proizvodi upoređuju sa Winni’s proizvodima, ali za razliku od tradicionalnih proizvoda, ova kompanija nastoji da u potpunosti zaštiti prirodu sa što manjim opterećenjem na budžet potrošača. Stoga, u supermarketima možete pronaći proizvode koji su vrhunskog kvaliteta, a vrlo su pristupačnih cena.

 

Linije proizvoda odlikovane su sledećim, svetski priznatim, sertifikatima:

 

A.I.S.E.  – Evropska volonterska organizacija koju sačinjavaju proizvođači sapuna, deterdženata i ostale kućne hemije.

RSPO - Da bi se garantovala ekološka održivost i upotreba površinskih sredstava dobijenih iz obnovljivih izvora, kompanije sarađuju sa dobavljačima koji se pridržavaju programa održivosti kao što je RSPO (inicijativa koja uključuje sve aktere koji učestvuju u proizvodnji, preradi i trgovini biljnim uljima u cilju ograničavanja uništavanja šuma).

Internacionalna organizacija za standardizaciju - Proizvodi su u skladu sa međunarodnim standardima ISO 9001 i ISO 14001. Kompanijama koje imaju ovaj sertifikat potvrđen je smanjeni uticaj proizvodnje na životnu sredinu (smanjenje potrošnje, smanjenje proizvodnje otpada itd.).

ICEA – Organizacija koja deluje na međunarodnom nivou, vrši rigorozne kontrole nad sastojcima i gotovim proizvodima (dermatološki i mikrobiološki testovi) koji su namenjeni za osetljivu, netolerantnu i alergičnu kožu. Ovaj sertifikat garantuje da proizvodi i proizvodni procesi poštuju zdravlje ljudi i životnu sredinu, da se poštuju standardizovani fizički i hemijski procesi upravljanja otpadom i uštede energije uzimajući u obzir ekološki balans. Proizvodi se moraju karakterisati korišćenjem sirovina iz kojih potiču (biološka agrikultura ili spontana žetva) I ne smeju sadržati "rizične" supstance opasne po zdravlje, kao što su alergeni.

 VeganOk - U skladu sa evropskom regulativom UNI EN ISO 14021, osigurava specifične etičke i ekološke karakteristike. Ova organizacija vrši etičku procenu kompanije i kontrolu nad oznakama proizvoda kao i verifikaciju upotrebljenih sastojaka. Posebna pažnja posvećena je zaštiti životinja, u smislu da proizvodi ne smeju da sadrže sastojke životinjskog porekla, a ne podržavaju ni ubijanje, pritvaranje ili korišćenje životinja u bilo koje svrhe.

Skineco - To je udruženje ekodermatologije koje reguliše ekodermokompatibilnost proizvoda, ocenjujući uticaj na životnu sredinu i interakciju kože. Proizvode ocenjuje naučni odbor dermatologa, farmaceuti, ekolozi, biolozi, a proizvodi su izloženi specifičnim testovima toksičnosti kože (test NRU, neuronsko crveno upadanje). Kompanije koje učestvuju u Skineco-u posvećene su proizvodnji proizvoda koji su najviše moguće biorazgradivi. Proizvodi sertifikovani od strane Skineco-a moraju biti održivi u svom čitavom životnom ciklusu proizvodnje (LCA, Procena životnog ciklusa), ali i bezbedni u upotrebi i na koži, efikasni u njihovom delovanju i naučno racionalni. Proizvodi ne smeju da sadrže sastojke na bazi nafte i moraju biti biorazgradivi.